آرتروز و پی آر پی:
از آنجا که یکی از مهمترین روشهای درمان آرتروز توسط پی آر پی صورت میگیرد بگذارید کمی دقیق تر به آرتروز و این روش درمان نگاه کنیم.
آرتروز به آسیب غضروف داخل مفصل اشاره دارد. این آسیب می تواند علل فراوانی همچون ضربه, روماتیسم, افزایش وزن, فعالیتهای بدنی غلط و غیره داشته باشد. هنگام آسیب دیدن مفاصل و غضروف ها، خونرسانی به این اندامها کم و در نتیجه درمان آنها کند و یا متوقف میگردد. این تأخیر در ترمیم غضروف (بخاطر کمبود خونرسانی) یکی از پدیده های شایع و در عین حال یک معضل بزرگ در درمان اغلب بیماران مبتلا به آرتروز است. در حالت طبیعی، پلاکت در صورت قرار گرفتن در محل ضایعه فعال شده و با ترشحات خود در اطراف بافت صدمه دیده به درمان آن کمک میکنند. تزریق پی آر پی در حقیقت روشی برای دوباره به کار انداختن روند طبیعی درمان میباشد. در این روش عوامل رشد موجود در پلاکت ها در مناطق آسیب دیده آزاد شده و باعث درمان این بیماری میگردد.
پی آر پی
پی آر پی یا همان پلاسمای غنی از پلاکت Platelet-Rich Plasma پلاسمای غلیظ شده خون است که دارای مقادیر فراوان پلاکت میباشد. پلاکتها حاوی بیش از ۷ نوع از عوامل و فاکتورهای رشد Growth Factor هستند که عامل اصلی در فرایند ترمیم و بازسازی بافتها میباشند.
برای تهیه پی آر پی مقداری از خون بیمار تهیه و به وسیلهی سانتریفوژهای مخصوص، بخشهای مختلف خون از جمله پلاکت ها جدا میگردند. در پلاسمای پیآرپی مقدار پلاکت های خون به ۴ الی ۵ برابر حالت عادی رسانده، و این پلاکت ها که توانایی تولید محرک های ترمیمی و بازسازی سلول های آسیب دیده را دارا هستند با غلظت مناسب به داخل مفاصل و بافت آسیب دیده تزریق میگردند. اثرات درمان با این روش بعد از گذشت اغلب ۳ تا ۴ روز از تزریق، شروع شده و نمود بارز آن از هفته سوم به بعد قابل مشاهده میباشد. همچنین میزان و دوره های تزریق برای هر بیماری و هر قسمت از بدن متفاوت میباشد، برای مثال برای زانو سه تا پنج بار تزریق با فاصله ای سه هفته تا یک ماه میتواند به درمان مناسب آرتروز زانو منجر گردد.
فوائد درمان با روش پیآرپی:
در درجه اول بخاطر اینکه در این روش از فراورده های بدن خوب بیمار برای درمان استفاده میگردد از مشکلاتی که اثرات جانبی داروهای شیمیایی ایجاد میکنند خبری نبوده، بدن بیمار به درمان کامل واکنش مثبتی نشان میدهد. همچنین این روش برای درمان بیماری میباشد و نه تسکین درد ناشی از آن. از دیگر مزایای آن نیز میتوان به سریع بودن تهیه کردن پلاسمای حاوی پلاکت غلیظ شده اشاره کرد که نیازی به مراحل زمان بر، مانند مدت زمان کشت سلول در روش سلول درمانی، ندارد.
چه افرادی به پیآرپی نیاز دارند؟
پی آر پی بیش از همه برای درمان بیماریهای مفاصل استفاده میگردد. برای مثال این روش یکی از درمانهای فوق العاده برای بیماری آرتروز زانو، چه در مراحل ابتدایی و چه شدید میباشد. از دیگر موارد استفاده میتوان به ترمیم آسیب دیدگی های رباط صلیبی(به شرط پارگی نسبی) و آسیب منیسک زانو، آسیب دیدگی های مزمن تاندونهای شانه و آشیل، التهاب عضلات آرنج (Tennis Elbow )، خار پاشنه و ... اشاره نمود.